Recept: Vegan pompoencake

Op mijn vrije dagen houd ik er van om lekker te kokkerellen en nieuwe recepten uit te proberen. Daar wil ik dan ook echt de tijd voor nemen. Dat is het voordeel van werken in de horeca, in de herfst en ‘s winters is er weinig werk (dus weinig money), maar ik heb wel hele dagen de tijd om lekker te bakken en te koken!

Vandaag was de dag om iets totaal veganistisch te bakken, en dat is me niet tegengevallen! Ik maakte overheerlijk vegan pompoencakejes. Ik ben gek op pompoen, en dat weet mijn vader ook. Hij neemt daarom heel vaak een pompoen voor me mee, waardoor hij me elke keer weer uitdaagt om iets lekkers te creëren met pompoen. Na een beetje zoekwerk stuitte ik op pompoencake en heb ik dit recept ietwat aangepast. (M’n moeder kwam toevallig op bezoek toen de cakejes net de oven uit kwamen, en zij vond ze heerlijk. Dat betekent vaak dat het goed gelukt is. ;-))
De combinatie van pompoen in een cake vond ik een beetje vreemd, maar ik heb het toch geprobeerd. Extra reden voor jullie om het ook eens te proberen!

Ingrediënten:

100 gram bloem
1 zakje vanillesuiker
1 pompoen (waarvan je 200 gram pompoenpuree gebruikt)
100 gram suiker
Een snuf zout
Kaneel
Kruidnagelpoeder
Nootmuskaat
Pimentpoeder (of kardemom)
Chiazaad en/of lijnzaad (Als niet-vegan kun je dit vervangen door 2 eieren)
Half zakje bakpoeder
50 milliliter olie

Bereiding:

Begin met de pompoenpuree, want daar zit het meeste werk in. Ikzelf snij de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden en draden met een lepel. Bedek de pompoenen dan aan de gesneden kant met aluminiumfolie en zet deze een uur in de oven op 160 graden.

20151114_111150_resized20151114_111413_resized

Omdat ik kook zonder dierlijke producten, moet ik de eieren vervangen. Na wat zoeken op Google, vond ik een site waar chiazaad en lijnzaad genoemd werden als vervanger. Dat had ik nog in de kast staan, dus dat kwam vandaag goed uit! Doe een eetlepel chiazaad en een eetlepel lijnzaad in een kommetje en voeg daar zo’n zes eetlepels water aan toe. Laat dit een paar minuten staan totdat het ingedikt is en roer het even om, om het goed te mengen. (Je kan ook óf alleen chiazaad óf alleen lijnzaad gebruiken.)

Meng vervolgens de droge ingrediënten met elkaar. Meng eerst de bloem en het bakpoeder. Voeg daarna het snufje zout, de suiker, de kaneel, de gemalen kruidnagel, de nootmuskaat en de pimentpoeder (of kardemom) toe. De hoeveelheid kruiden heb ik gegokt, maar vaak is het een halve theelepel. Officieel hoort er pimentpoeder in, maar dat had ik niet in huis. Omdat ik gek ben op kruiden, en ook dingen koop die ik totaal niet ken, had ik nog een potje onaangebroken kardemom in de kast staan. Ik moest ‘t wel nog even met een vijzel fijnmaken, maar het schijnt een goede vervanger te zijn voor pimentpoeder.

Als de pompoen klaar is, verwijder dan de schil en snij de pompoen in stukjes. Doe 200 gram in een kom en prak dit fijn. Voeg de olie, en het mengsel van chia- en lijnzaad toe. Roer dit goed door, en voeg dit vervolgens toe aan de droge ingrediënten, totdat je een mooi mengsel hebt. Verdeel dit mengsel over een cakevorm of kleine cupcakevormpjes en bak deze ongeveer 60 tot 80 minuten in de oven op 180 graden.

20151114_121954_resized_1 20151114_123527_resized_1
Wees niet bang voor vieze handen, want dat gebeurt toch wel.

Prik met een satéstokje of iets anders in de cake om te zien of deze droog is van binnen. Kleeft er niets meer aan het stokje? Dan is de cake gaar. Eet smakelijk!

(Zelfs Milan vond het lekker. Niet te zoet, en ook niet hartig, maar eerder een beetje speculaasachtig, was zijn reactie. Milan is mijn meest kritische gast wat eten betreft, dus als zelfs hij het lekker vindt, dan moet het wel echt lekker zijn.)

20151114_165924_resized_1