Goede voornemens

Allereerst iedereen een fijn, gelukkig en gezond 2016. Dat al je dromen maar uit mogen komen, je wensen worden vervuld, bla bla bla.

 

In een nieuw jaar stromen alle facebookprofielen en Instagramfeeds over met diepgaande citaten als ‘new year, new me’ en alles wat men aan zichzelf wil veranderen. Ik snap dat nooit zo goed. Waarom ben je daar dan niet gisteren al mee begonnen? Dan had je in 2016 een extra dagje vrij gehad.

Ik vrees dat er een babyboom is van nieuwe sportschoolleden, en de sportschool de komende maanden vol zit met mensen die het goede voornemen hebben om meer te bewegen en gezonder te leven. Gelukkig zwakt dat halverwege het jaar altijd een beetje af. Maar waarom zou je op 1 januari pas beginnen met het verbeteren van je leven, terwijl je daar elke dag eigenlijk de tijd voor hebt?

Kijk, nergens is het goede moment voor. Een collega zei na de kerst tegen mij dat hij in januari weer ging sporten. ‘Waarom in januari?’, was mijn vraag. ‘Ja, het is bijna oud & nieuw, en dan ga ik veel eten en zuipen, dus dan heeft het toch geen nut’, was zijn antwoord. En daar, lieve lezers, is waar het fout gaat. Want januari is het begin van een nieuw jaar. En in dat jaar ben je jarig, is het Pasen, Pinksteren, Bevrijdingsdag, is je oma jarig, je neef, viert tante Els de verjaardag van haar konijn, heb je personeelsfeestjes, een kerstborrel, ga je sowieso een aantal weekenden naar de klote en vier je het vijfjarig jubileum met je vriend(in) in een all you can eat wokrestaurant. Ja, shit. Dan ga je zondigen. Dus beter begin je dan pas vólgend jaar met sporten en gezond eten. Toch?

Ikzelf heb het ook op die manier gedaan. Het is supergoed dat je aan jezelf wil werken en bijvoorbeeld gezonder wil gaan leven. Maar dat hoeft echt niet op 1 januari. Of op maandag. Dat kan ook gewoon morgen, maar het liefst vandaag nog. Als ik voor mezelf mag spreken, ik probeer altijd aan mezelf te werken. Twee jaar geleden was ik elk moment van de dag niet te genieten en alleen maar down en chagrijnig. Nu niet meer. Daar ben ik echt niet op 1 januari mee begonnen. Ik merk aan mezelf dat er iets moet veranderen, en daar probeer ik een gewoonte van te maken. Net zoals stoppen met roken. Na 6 pogingen is het mij gelukt (met af en toe hier en daar een hijsje, dat wel), maar ook daar ben ik niet op 1 januari mee begonnen, want dan was ik 6 jaar verder geweest.

Blijf gewoon dicht bij jezelf. Doe wat je niet laten kunt. Werk aan jezelf waar nodig, verbeter jezelf waar je wil. En niet alleen als voornemen voor 1 januari, maar elke dag opnieuw.