Erwten-linzencurry met pompoen en zelfgemaakt naanbrood

Hollandse kost is niet mijn ding. Allereerst hou ik gewoon niet van aardappels, ik heb er eigenlijk ook een beetje een hekel aan. Aardappels verwerken in een gerecht is prima, maar IMG-20160103-WA0003puur gekookte aardappels met zout en daar groenten en een stuk vlees bij? Neuh, niet aan mij besteed. Ik hou meer van gerechten met veel meer smaken. Oosterse gerechten staan daarom echt op nummer één bij mij. Een kruidige curry is daar een goed voorbeeld van, daarom dit recept. Als extraatje zelfgemaakt naanbrood erbij. DAT IS ZO LEKKER.

Dit recept maakte ik met kerst. Niet echt heel erg kerstig, maar goed, eigenlijk maakt dat niet zo veel uit.

Ingrediënten curry

1 pompoen
1 ui
150 gram linzen
150 gram kikkererwten
300 gram bloemkool (Diepvries. Gebruik je verse bloemkool, kook deze dan even kort voor)
2 tenen knoflook
Een stukje verse gember
500 ml kokosmelk
300 gram tuinerwten (diepvries)

1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel kurkuma
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel komijnzaad (of poeder)
2 eetlepels garam masala (Da’s een kruidenmix. Die van Johnnie Boer is heel lekker.)
1 eetlepel sambal
Zout naar smaak

Optioneel verse koriander

Bereidingswijze

2016-01-03 16.42.10Snijd de pompoen met een goed scherp mes doormidden. Verwijder de zaden en draden met een lepel. Snijd de stukken daarna nog een keer doormidden en leg de stukken pompoen met de schil naar boven zo’n 45 minuten in de oven op 200 graden. Hierdoor wordt de schil zachter en trek je het er zo af. Ook wordt de pompoen zoeter door ‘m in de oven alvast te garen.

Gebruik je gedroogde linzen? Kook deze dan zoals aangegeven op de verpakking. Linzen uit een blikje hoeven alleen uit te lekken.

Snijd de ui, knoflook en gember en bak deze met wat olie in een grote (wok)pan. Bak ook de korianderzaad en komijnzaad mee. Voeg vervolgens de stukjes pompoen toe en wok kort mee. Doe daarna de kokosmelk en de bloemkool erbij. De bloemkool hoeft niet van te voren ontdooid te zijn. Laat dit mengsel even pruttelen en voeg daarna de linzen, kikkererwten en de tuinerwten toe. Breng op smaak met alle kruiden en de sambal en laat het even koken. Voeg op het laatst eventueel wat verse koriander toe, of gebruik het als garnering. Serveer daarna met het naanbrood.

Ik had met deze curry heel erg het probleem dat ik hem erg flauw vond. Kokosmelk is namelijk ook echt flauw, vind ik. Dus het kan zijn dat de hoeveelheden niet helemaal kloppen. Ik heb sowieso meer sambal en kruiden toegevoegd, maar dat is allemaal persoonlijk. Blijf het dus allemaal goed proeven totdat de smaak jou naar het zin is. Succes!

 

NAANBROOOOOD

Ingrediënten naanbrood (voor 4 stuks)
200 gram zelfrijzend bakmeel (plus een beetje om het aanrecht te bloemen)
150 gram sojayoghurt (je kan ook normale yoghurt gebruiken, maar ik wilde het graag zo plantaardig mogelijk maken, dus vandaar de sojayoghurt)
Flinke snuf zout
Twee grote eetlepels olie
Een teentje verse knoflook
Gedroogde korianderSnapchat-542813898584170226

Benodigdheden
Koekenpan
Knoflookpers
Deegroller
Bakkwastje

Bereidingswijze
Doe de olie in een kommetje. Pers de teen knoflook boven de olie uit en voeg een eetlepel gedroogde koriander toe. (Ik voegde ook nog wat knoflookpoeder toe, omdat ik er anders te weinig smaak aan vond zitten) Zet het oliemengsel aan de kant, zodat de smaken in kunnen trekken terwijl je het deeg maakt.

Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg de yoghurt en het zout toe. Kneed de mix tot je een stevig deeg hebt, en verdeel het deeg in vier gelijke delen. Bestrooi het aanrechtblad en de deegroller met flink wat meel. Rol het eerste bolletje deeg uit tot de vorm van een naanbrood. Doe die met alle bolletjes, en strooi er eventueel wat extra meel over als de bolletjes aan je deegroller blijven plakken.

Verwarm een koekenpan op het fornuis tot deze goed heet is. Leg zonder olie, droog je uitgerolde deegbroodje in de koekenpan. Smeer de bovenkant in met de olie met knoflook en koriander zoals op het onderstaande plaatje. Laat het even bakken en spiek af en toe voorzichtig of de onderkant al een beetje bruin is. Draai het brood daarna om, en smeer wederom de bovenkant in met wat knoflookolie. Draai na een paar minuten weer om, en je hebt een heerlijk naanbrood gebakken!

Snapchat-5389453247606909477

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Overigens maakte ik ook nog een hartige taart tijdens dit kerstdiner. Wat niemand wist, is dat al mijn gerechten geheel plantaardig en dus helemaal veganistisch waren. En smullen dat ze deden! Da’s het mooiste compliment wat je kan krijgen, als mensen je eten lekker vinden.)