Weer een mijlpaal: Een jaar Personal Body Plan

Ja, ja, lieve lezers en lezeressen, 2016 is nú al het jaar van de mijlpalen. Vorige maand 6 jaar verkering, gisteren is onze liefste Teun 2 jaar geworden, twee weken geleden een persoonlijke mijlpaal bereikt door een vliegreisje te maken en vandaag is er nog een mijlpaal bereikt. Vandaag ben ik namelijk precies een jaar bezig met Personal Body Plan! Wat een feest.

Het begon allemaal halverwege maart 2015. Mijn vader, zusje en ikwaren in het welbekende Zweedse warenhuis om daar een beetje herrie te schoppen en te keten. Dat doen we wel vaker, en alles werd door het zusje door middel van foto’s en filmpjes vastgelegd op Snapchat. Rond deze periode zat ik niet zo goed in mijn vel en was lekker keten een heerlijke manier om m’n gedachten even op nul te zetten. Totdat ik de foto’s en filmpjes terugzag; ik vond het beschamend. Ik was nog nooit zo zwaar geweest in mijn leven. Ik besloot de dag er na dat het genoeg was en meldde me aan bij Personal Body Plan. De beste keuze die ik toen heb gemaakt.

In dat jaar heb ik heel veel geleerd. Over voeding en sporten, maar ook over mijzelf, mijn gedrag en mijn gewoontes. In het afgelopen jaar ben ik niet alleen slanker geworden, maar zit ik veel beter in mijn vel en ben ik vrolijker en positiever ingesteld. En dat alleen maar doordat ik een manier heb gevonden om aan mijn gezondheid te werken. Een gezond lichaam, is een gezond verstand, dat blijkt maar weer.

Het heeft wel heel veel moeite gekost en dat kost het me nog steeds. Je bent continu met je voeding bezig, dag in, dag uit. In het begin heb ik me vaak genoeg afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was, maar nu zou ik echt niet meer zonder kunnen. Elke dag is weer een uitdaging om je voeding op de rit te krijgen en patronen te doorbreken.

Ik weeg al mijn voeding af en plan voor de hele dag in wat ik die dag ga eten. Dat klinkt als een heel streng dieet, maar niets is minder waar. Je verzint namelijk zelf wat je gaat eten. En als ik weet dat ik ergens ga lunchen, uit eten ga, ergens op visite ga of zelfs naar de kroeg ga, houd ik daar de hele dag rekening mee, zodat ik na de alcoholische versnaperingen gewoon nog een vette hap kan halen. Het is namelijk écht niet zo dat je nooit meer iets ‘slechts’ mag.

Gezond eten is altijd al de rode draad in mijn leven geweest, mede doordat ik geen vlees en vis at. Dan moet je creatiever worden in de keuken. Sinds december ben ik nu ook gestopt met andere dierlijke producten zoals melk, eieren, yoghurt, kaas, noem maar op. In plaats van om het als een beperking te zien, zie ik het als een uitdaging. Want je moet best creatief zijn om een plantaardig dieet te volgen en toch aan je voedingsstoffen te komen.

Toen ik net begon met Personal Body Plan, keken collega’s mij een beetje raar aan als ik met een hele verzameling plastic bakjes aankwam, waar mijn eten voor de hele dag in zat. Ik eet namelijk 5 dagen per week op ‘t werk (lang leve de horeca), dus ik moet daar ook rekening mee houden. Mijn collega’s eten altijd wat de pot schaft, maar ik moet dan al mijn bakjes eten opwarmen. Als je dingen maar lang genoeg volhoudt, gaat ook je omgeving er aan wennen, en dit gebeurde ook met mij en mijn plastic bakjes. In plaats van dat er raar werd gekeken, wordt nu de vraag gesteld wat voor lekkers ik deze keer weer bij me heb. Eén collega is zelfs zo benieuwd, dat hij af en toe een hapje proeft.

Ik ben niet alleen 8 kilo aan gewicht kwijt, een cupmaat aan tieten geslonken en centimeters heupen en taille kwijtgeraakt, maar ik ben ook positiever in het leven gaan staan. En ik heb geen idee hoe dat komt, eigenlijk. Ik draag geen oma-onderbroeken meer (omdat ik deze niet meer tot onder m’n oksels hoef op te trekken om vetjes te verbloemen), maar ik draag superhete lingeriesetjes. Voor Milan ook een positief punt, maar dat hoef ik denk ik niet uit te leggen. Ik draag geen slobberbroeken meer en heb ‘s zomers zelfs soms een jurkje aan. Ik ben wel heel erg gehecht aan mijn slobbertruien, dus ik weet niet of ik die zo snel de deur uit doe.

Vorige week heb ik mijn abonnement van Personal Body Plan met nog een halfjaar verlengd. Ik heb er zin in om weer lekker te knallen in de sportschool en te werken aan mijn bikinibody. Want zoals mijn moeder altijd zo mooi zegt: ‘De zomer komt er binnenkort weer aan, hé?’

 

(Ik heb geen zin meer om onderbroekenfoto’s te posten. Voor het resultaat van een tijdje geleden, zoek de blog van een tijdje geleden maar eventjes terug. Kusjes.)